Meteen naar de inhoud

Klachten over laagfrequent geluid

Een ‘brom’, een laagtonig geluid waarvan de oorzaak vaak niet duidelijk is, kan voor mensen die het horen een jarenlange verschrikking zijn. Vooral als ze er niet door kunnen slapen, met vermoeidheid, irritatie en gebrek aan ontspanning als gevolg.

Over de hele wereld hebben mensen last van een bromtoon, ook wel laagfrequent geluid (LFG) genoemd. De Canadese onderzoeker Glen MacPherson verzamelt op de website thehum.info klachten over The Hum (De Brom) uit de hele wereld. Volgens hem klinkt de Brom als een stationair draaiende automotor voor het huis of verderop in de straat. Sommigen beschrijven het als een laag rommelend of dreunend geluid. Het is ’s nachts meestal luider dan overdag en binnen luider dan buiten. Het geluid kan meestal gemaskeerd worden door  een achtergrondgeluid, zoals van een ventilator of radio. Karakteristiek is dat de Brom mensen volgt waar ze ook heen gaan en dat andere mensen op dezelfde tijd en plaats hem niet kunnen horen.

Op het internet is veel informatie te vinden over laagfrequent geluid, bijvoorbeeld op de websites van de GGD’en, het RIVM of de Stichting laagfrequent geluid. Op deze website geven we informatie om mensen te helpen die last hebben van laagfrequent geluid. De informatie is vooral gebaseerd op resultaten van wetenschappelijk onderzoek uit diverse landen, maar geeft ook ervaringen weer van mensen met LFG-klachten. In onderzoek onder een grote groep mensen met LFG-klachten zijn de effecten van ruis (bruine en zwarte ruis) als maskerend of ‘tegen’geluid onderzocht. Hierdoor is er meer inzicht in de manieren waarop mensen de hinder van laagfrequent geluid proberen te verminderen, en wat daarbij wel en niet helpt. Dit onderzoek is uitgevoerd door Frits van den Berg in samenwerking met de Bèta Wetenschapswinkel van de Rijksuniversiteit Groningen.

Wegwijzer. Op elk scherm vindt u steeds rechts (op tablet/smartphone: onderaan) de Inhoud van de hele LFG-website (de pagina’s 1 t/m 4 en Achtergrond A1 t/m A3) en per pagina een eventuele onderverdeling. Rechts bovenaan kunt u kiezen tussen de website met informatie over laagfrequent geluid, de downloadpagina met verschillende soorten ruis en informatie over de website zelf.