Meteen naar de inhoud

ACHTERGROND

Er is al vele jaren onderzoek gedaan naar laagfrequent geluid. Deels is dat omdat laagfrequent geluid technisch gezien lastiger te dempen is dan hoogfrequent geluid. Omdat bij veel geluidmaatregelen het hogerfrequente geluid (vanaf pakweg 100 Hz) het makkelijkst kan worden verminderd, blijft uiteindelijk vooral het laagfrequent geluid over en draagt dat misschien wel het meeste bij aan de ervaren geluidshinder. Denk bijvoorbeeld aan de bassen van muziek of het zware geluid van vrachtwagens. In deze gevallen is laagfrequent geluid een akoestisch probleem waar geluidsdeskundigen mee bezig zijn.

Klachten over mysterieus laagtonig geluid (‘de Brom’) houden mensen al tenminste sinds halverwege vorige eeuw bezig. Niet alleen vanwege individuele klachten, maar soms ook omdat meerdere mensen in een gebied een laagtonig geluid hoorden. De eerste bekende ‘Brom’ was de Taos Hum in de Verenigde Staten van Amerika, daarna gevolgd door meerdere andere. Een aantal onderzoekers hebben gezocht naar de oorzaak van die klachten, vooral in de jaren 1990-2010. Die onderzoeken zijn hier beschreven. Uit die onderzoeken blijkt dat er soms inderdaad sprake is van een bron van hinderlijke laagfrequent geluid. Maar vaak kunnen geluidsdeskundigen niet zo’n oorzaak vinden en blijkt het zeker niet alleen een akoestisch probleem.

Op deze pagina’s is meer achtergrondinformatie te vinden waaruit blijkt dat LFG-klachten ingewikkeld zijn en dat een echte oplossing daarvoor nog niet is gevonden..